death valley, buna varna

"Долината на смъртта”Колективна изложба с участието на:

Вероника ДесоваДоника ЙордановаЛюдмила МилановаМихаил НоваковНикола МиховНикола СтояновПетър ЧиновскиЦветан Кръстев

24.05 - 4.06ReBonkers, ВарнаЧаст от БУНА:Форум за съвременно визуално изкуство

____________________________________

Долината на смъртта. Представяте ли си я? Тя трябва да е обширна и безкрайна, като живота. Може би е гола, като пустиня или представлява безкрайно мочурище с кал и преплетени храсти? Кой преминава през нея?Аз, вие, всички?

“Долината на смъртта” е групова изложба провокираща с темата си дълбоки и надличностни емоционални въпроси. “Сбогуване”, “пътуване”, “отвъд”, са все сламки на интерпретацията на Големия въпрос. И само този въпрос е сътворил и разрушил цивилизации, създал богове и демони, пролял кръв и донесъл спасение.

Долината на смъртта е едно предверие към незнайното предстоящо. Една мистична преграда на осезаемия свят. В ерата на визуалната репрезентация този свят е видим, изложен и репликиран до най-малък детайл. Днес можем да видим снимки и видео на най-интимните, най-страшните, най-екзотични и далечни аспекти на живота. Всъщност, въпросът седи, какво днес не можем да видим през дигитални изображения?

В рамките на изложбата “Долината на смъртта” представяме фотография, видео, и концептуално изкуство. Представените творби се впускат субективно в темата за живота и смъртта. Обратно, обективният медиум на дигиталното изображение ще ни изведе една крачка по-близо до темата, в нашия собствен път на разбиране. С ясното съзнание, че темата за смъртта е отдавна изрисувана на безброй платна и надгреднеа в безчет истории, днес, тук, разгръщаме интерпретации, дълбоко закотвени във визуалната култура на настоящето.

Опитайте се да си представите Долината на смъртта. Дали там има някой да те посрещне? Някое величаво духовно създание, лодкаря Харон, или Озирис с везна и перо? Има ли светлина, или долината тъне във вечен мрак?

Не можем да знаем отговорите на тези въпрос, но едно е сигурно, всички ще ги разберем…

Ралица Герасимова крутатор